Riktigt Roliga Resor

Sommar i Stavanger

Stavanger är en kuststad i Norge som omges av det undersköna området Rongaland. Regionen är som turistmål betraktat ett litet fynd, då det finns allt från ett myllrande stadsliv till underskön natur att njuta av. Staden har en internationell touch tack vare oljeindustrin, medan omgivningarna är så norska de bara kan bli med fjordar, fjäll och allt som hör till.

Stadsliv

Stavanger är en pittoresk stad med internationell känsla. Då Stavanger räknas som en oljehuvudstad finns det människor här från när och fjärran. Det gör både gatu- och nöjesliv till en spännande mosaik. Den som vill njuta lite extra av en mysig arkitetkur gör rätt i att ta sig till den gamla staden, där de äldsta husen är från slutet av 1700-talet. Alla hus är byggda i trä, och området är det största i sitt slag i norra Europa. Bland de små gatorna och prången finns mängder med butiker och restauranger.

Kultur och arkitektur

Historien gör sig påmind i Stavanger. Hitlertennene minner om den tid då andra världskriget drabbade orten och de hällristningar som finns på Austre Åmöy vittnar om händelser och tider långt tídigare än så.
Till det kommer en mängd vackra kyrkor att beskåda. Stavanger Domkyrka byggdes redan på 1100-talet och är faktiskt riktigt lik Lunds Domkyrka som är från samma tid. Den är väl värd ett besök både för den vackra arkitekturens skull och för alla de skatter som ryms i kyrkan. Höyland Kyrka är skapad helt i trä och byggdes år 1842. En del av inredningen är dock betydligt äldre än så.

Familjeskoj

Kongaparken är familjens egna oas i Rongaland. I Kongaparken finns nöjen för de allra minsta och uppåt med en magisk chokladfabrik, en enormt lång bob-bana, Brumleland, en jättekarusell, äventyrsbanor och mycket, mycket mer. I Vitenfabrikken får hela familjen utmaningar för en hel dag. Här ställs förmågorna på sin spets, och det finns mängder med olika experiment att delta i.

Det är också spännande att uppleva det svarta guldet på Oljemuseet. På museet visas utställningar om hur olja och gas bildas och hur det utvinns. Precis bredvid museet ligger Geoparken, ett gammalt olje- och gasfält som omvandlats till en äventyrspark. I Geoparken går det att utföra mängder med aktiviteter såsom skating, volleyboll, cykling. Grafittimålning och föreställningar erbjuds också i en färgrik värld.

Fjordar och fjäll

Staden i alla ära, men det är naturen som hänför mest i Stavanger med omnejd. Omgivningarna är minst sagt hänförande. Här omger fjällen de djupa fjordarna. Tillsammans skapar de en magi som bara måste upplevas. Lysefjorden anses som en av de allra vackraste Fjordområdena. Den kanske mest kända och älskade utsiktsplatsen i området är Preikestolen. Den ligger uppe på en topp hela 604 meter över havet ovan Lysefjorden. Det går dagliga turer till platsen, liksom färjor till en anhalt nedanför. Inte långt därifrån ligger Kjerag. Det är den högsta toppen vid Lysefjorden och den mäter 1 000 meter över havet. Väggarna stupar sedan precis rakt ner mot fjordområdet, vilket gör detta till en hisnande och kittlande upplevelse på många sätt. Buss går upp till toppen. Missa inte heller Månaforsen och alla de härliga badplatser som passar barn såväl som vuxna.